Tegen iedere ziekte is een kruid gewassen (Paracelsus 1444 – 1542 n Chr)

Welke 3 geneeskrachtige kruiden kan je gemakkelijk vinden in Nederland? Het gebruik van kruiden als Voedsel gebeurt al zolang de mens bestaat. Door zelf te proberen en observeren van dieren, zieke dieren zoeken instinctief naar geneeskrachtige kruiden) heeft de mens deze kennis vergaard. Tegenwoordig wordt deze kennis nog steeds gebruikt en is deze kennis aangevuld met het onderzoeken naar inhoudsstoffen.

De lente is weer begonnen laten we eens kijken wat moeder natuur ons heeft gebracht aan voorjaarskruiden. De jonge blaadjes van voorjaarskruiden hebben een reinigende werking op ons lichaam, niet voor niets wordt vaak gezegd dat Lente een goede periode is om te vasten of te detoxen. Na een winter van veel binnen zitten en wat zwaarder en vetter eten consumeren. Kan onze lever wel een reiniging gebruiken.

1. Vogelmuur of Stellaria media.

Een mooi en geneeskrachtig kruid die makkelijk te vinden is in onze tuin en nu groeit is Vogelmuur of Stellaria media
Je kunt het eten in de soep, salade of als groente. Een handje in de blender bij je smoothie is ook mogelijk. Deze kruid heeft een versterkende werking op ons lichaam en is daarnaast urinedrijvend, ontstekingswerend en verzorgt de luchtwegen. Enkele belangrijke inhoudstoffen zijn Vitamine C en Flavonoïde

2. kleine Veldkers of Cardamine hirsuta

Een ander geneeskrachtig kruid die je in je tuin kunt vinden is de kleine Veldkers of Cardamine hirsuta, deze is Bloedzuiverend, urinedrijvend en weerstandverhogend. De inhoudstoffen zijn o.a. vitamine C. Ook deze kun je vers gebruiken en smaakt het beste voor de bloei, na de bloei kan het wat bitter zijn.

3. Paardenbloem of Taraxacum officinale

En mijn persoonlijke favoriet, de Paardenbloem of Taraxacum officinale. Ook bekend als pisbloem door zijn vochtdrijvende werking. De Paardenbloem maakt gal aan en bevordert de galstroom, daarnaast is hij leverreinigend en helpt bij Oedeem, diabetes, huidklachten en jicht. Wat ook een leuk weetje is, het witte sap uit de stengel kan je gebruiken als middel tegen wratjes.

3-Geneeskrachtige-kruiden-die-je-gemakkelijk-in-Nederland-kunt-vinden

Pin It on Pinterest