In Cosmetica worden een hoop ingrediënten gebruikt die niet goed of zelfs schadelijk zijn voor het milieu. Wat we op onze huid smeren wordt ook opgenomen in onze bloedbaan.

Wat zijn nou de 10 meest voorkomende schadelijke ingrediënten in cosmetica? hieronder kan je een opsomming vinden en je eigen crème checken op veilige ingrediënten:

 1. Minerale oliën

Restproduct van aardolie. Vormt een film op de huid waardoor de poriën verstoppen. Blokkeert gasuitwisseling van de huid. Daardoor heb je sneller kans op acné en mee-etertjes. Het onttrekt ook vocht aan de diepere huidlagen waardoor de huid steeds droger wordt. Het is een populair ingrediënt in cosmetica omdat het een goedkoop ingrediënt is. Het doet verder niets voor de huid, het bevat geen vitamines of andere zinvolle stofjes. Het staat op het etiket aangegeven als:

Petroleum, Petrolatum, Petroleum distillatis, Paraffinum liquidum, adepsine oil, Microcrystalline wax, ozokerit, ceresin, isoparaffin of Vasaline.

2. Parabenen

Parabenen zijn conserveringsmiddelen die door de huid dringen en lijken op het hormoon oestrogeen. Ze verstoren hierdoor de hormoonhuishouding. Herkenbaar op het etiket als: Butylparaben, Methylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben en isopropylparaben.

3. Ftalaten

Dit zijn oplosmiddelen of weekmakers. Ze helpen andere ingrediënten oplossen in water. Ze verstoren de hormoonhuishouding. Bisfenol-A is een bekende. De meeste Ftalaten eindigen met de naam Ftalaat. Ze zijn dus gemakkelijk te herkennen aan het etiket.

4. Nanotechnologie

De superkleine deeltjes dringen door de huid en komen in het lichaam. Deze diepe verspreiding in het lichaam leidt tot onbekende gezondheidsrisico’s. Ze kunnen ophopen in de hersenen, bloed en zenuwen, longen en lever. Maar mogelijk zelfs in alle lichaamscellen.

5. Peg

Dit is de afkorting voor Polyethylene glycol en is een synthetische samenstelling uit Ethylene en glycol. Deze zijn genummerd. Hoe hoger het nummer, hoe compacter de samenstelling door de grotere moleculen. PEG’s worden toegevoegd aan een product voor verschillende doeleinden. Kan als smeermiddel, binder of oplosmiddel. Er zijn zeer veel PEG’s. Deze zijn allemaal verschillende in de effect op de huid en of de PEG door de huid kan.

6. Siliconen

Siliconen zitten vaak in producten zoals foundations, basisproducten, anti-aging producten, en serums. Ze geven een gladde basis en een glad en zacht gevoel. Het legt een laagje over de huid waaardoor het je huid afsluit. Het doet verder niets voor de huid. Ze zijn op het etiket makkelijk te herkennen, ze eindigen met ‘cone’ zoals Dimethicone.

7. Oxybenzone

Dit is een veelgebruikt synthetisch zonnefilter. Oxybenzone gaat door de huid en is aangetroffen in borstvoeding en in het bloed. Het heeft een hormoonverstorende werking. Vrijwel alle synthetische zonnefilters hebben nadelige bijwerkingen voor de gezondheid

8. Formaldehyde

In 2004 is formaldehyde geclassificeerd als kankerverwekkend voor de mens, groep 1. In Europa wordt het ingedeeld in groep 3, Carcinogeen, mogelijk kankerverwekkende voor de mens. Daarom wordt het nog steeds toegepast in producten, zoals bijvoorbeeld nagelverharder en haargel.

 9. Tolueen

Wordt verkregen uit petroleum. Het is schadelijk voor het zenuwstelsel. De damp kan irritatie veroorzaken aan de bovenste luchtwegen en ogen. Het is een oplosmiddel en wordt veel gebruikt in nagellak. Het dringt snel in de huid en is kankerverwekkend.

10. Harde alcohol

Er zijn verschillende soorten alcohol: harde en zachte. Harde alcohol irriteert de huid en tast de natuurlijke beschermlaag van de huid aan, waardoor deze kwetsbaarder wordt voor bacteriën, virussen, schimmels en chemische stoffen. Alcohol doodt niet alleen de micro organismen die niet op de huid thuis horen, maar ook de goede. Alcohol lost huidvet op. Veel zachte alcoholen zijn juist verzorgend voor de huid zoals Behenyl alcohol.

Wil je de meest voorkomende schadelijke ingrediënten in cosmetica vermijden?
Neem dan een kijkje in mijn webshop. Ik heb een groot assortiment dierproefvrije, natuurlijke en vegan producten. Zodat je je huid mooi, gezond en vitaal houdt. Bij het kopen van een Voed Jezelf product, heb je niet enkel een veilig product, maar draag je ook bij aan een Ecologische en duurzame toekomst.

Wat-zijn-de-10-meest-voorkomende-schadelijke-ingrediënten-in-cosmetica

Pin It on Pinterest